PROTETICA - Echilibrul functional, estetic si psihic

Refacerea dinților prin lucrări fixe, coroane, fațete, și punți dentare, precum și prin lucrări mobile sau mobilizabile, proteze totale sau parțiale, proteze scheletate cu sisteme speciale, proteze pe implanturi. Atunci când, din diverse motive, din dinte lipsește o porțiune ce nu poate fi refacută prin obturație, sau pereții dentari sunt prea subțiri pentru a suportă presiunile masticatorii, e necesară acoperirea dintelui cu o coroană.

De asemenea, când lipsește un dinte de pe arcadă și spațiul gol, e mărginit de dinți ce nu sunt integrii, sunt deteriorați, cariați sau au obturații coronare, se recurge la o punte. Astfel se înlocuiește spațiul edentat, cu o punte care să refacă fizionomia și funcționalitatea pierdute. Când spațiul rămas gol după extracția unui dinte, e mărginit de dinți integrii, se recurge la implant, pentru refacerea arcadei incomplete. Atunci când pacientul pierde un număr mare de dinți, din diverse motive, aceștia nu pot fi înlocuiți prin lucrări fixe, se recurge la lucrări protetice mobile, proteze ce trebuie îndepărtate după fiecare masă pentru igienizare.

Executam urmatoarele tratamente protetice – fațete ceramice sau din compozit, coroane, punți pe implant, punți metalo-ceramice, integral ceramice, proteze acrilice și elastice, totale și partiale, proteze pe implanturi, proteze scheletate cu sisteme speciale, coroane dentare. O coroana dentara este o piesa care acopera intreaga suprafata a dintelui restaurand atat forma, cit si dimensiunea sa originala protejand si intarind structura dintelui, care nu poate fi reconstituit cu obturatii sau alte tipuri de restaurari. Coroanele metalo – ceramice sunt cele mai folsite, fiind extrem de durabile, dar ca cele mai multe restaurari dentare, ar putea avea nevoie in cele din urma sa fie inlocuite. Coroanele de portelan sunt facute pentru a se potrivi cu forma, marimea si culoarea dintilor oferindu-va un zambet natural,frumos, de lunga durata.

Sunt mai multe tipuri de coroane dentare, metalo-ceramice, integral ceramice, din zirconiu.

Proteza dentara – Reprezinta lucrari de ordin protetic, menite sa subtituie dintii absenti de la nivelul arcadelor dentare. Astfel, protezele dentare pot fi partiale (substituind un numar limitat de dinti, se ancoreaza prin mijloace speciale de dintii vecini) sau totale (substituind toti dintii, arcadele dentare fiind complet edentate – lipsite de dinti). Protezele dentare sunt confectionate din acrilat sau materiale total fizionomice.

Proteza partiala Acest tip de proteza se ataseaza pe spatiul lasat liber de catre cativa dinti. Exista doua tipuri de proteze dentare: fixe si mobile.

Proteza dentara fixa este cunoscuta sub denumirea de „punte dentara” care este consolidata permanet cu ajutorul unui ciment dentar. Este confortabila si arata natural, dar costul acesteia este putin mai ridicat decat al unei proteze mobile.

Proteza mobila este de obicei fixata de ceilalti dinti printr-o clema metalica. Aceasta se poate stabiliza pe si in afara dintilor. Avantajul protezei mobile este acela ca poate fi scoasa pentru curatare si este mai usor de „manuit” decat versiunea fixa.

Proteza totalaAcesti dinti falsi sunt proiectati pentru inlocuirea tuturor dintilor ce lipsesc de pe ambele parti ale maxilarului. Este un tip de proteza, este structurata, pentru a fi purtata la o luna dupa extractiile dentara.

Proteza totala conventionala este plasata in gura dupa ce toti dinti au fost extrasi si tesuturile gingivale sunt vindecate (vindecarea 100% poate dura cateva luni).

Proteza totala imediata este inserata imediat dupa ce dintii sunt extrasi. In avanpremiera, medicul stomatolog va masura si va face mulajul maxilarului. Acest tip de proteza are avantajul ca pacientul nu va ramane fara dantura timp indelungat, iar dezavantajul este ca trebuie „captusita” la cateva luni dupa ce s-a fixat, deoarece osul se remodeleaza pe masura ce se vindeca. In acest fel proteza nu isi pierde stablitatea.

De ce sa aleg o proteza dentara? Beneficiile unei proteze dentare sunt numeroase, afirmatie sustinuta de foarte multe persoane purtatoare de proteze. – Un nou inceput – pentru persoanele care au avut probleme dentare, proteza reprezinta un inceput „proaspat”. Proteza ofera un nou set de dinti care pe langa faptul ca arata natural sunt si confortabili. Zambetul si comunicarea sunt elementele forte atunci cand faceti cunostinta cu noi persoane. Proteza dentara poate avea un efect imens si pozitiv in primul rand asupra sanatatii psihologice si in cele din urma fizice. – Vizite mai putine la medicul stomatolog – dupa ce ati trecut de perioada de ajustare este posibil ca sa simtiti nevoia de a vedea medicul, insa, protezele dentare sunt usor de intretinut si de „manuit”. – Libertatea de a consuma orice – odata cu varsta, gingia isi micsoreaza dimensiunea ceea ce duce la sensibilizarea dintilor. Acest lucru poate afecta serios ceea ce consumati. Unele persoane nu vor manca in oras, in timp ce altele nu vor simti dintii sensibili si nicio durere. In principiu, senibilitatea dintilor este atunci cand smaltul dintelui este prea subtire, iar gingiile sunt miscorate pana cand tesuturile nervoase de la centrul dintelului pot fi afectate de presiunea exercitata la nivelul lor. – Muschii fetei nu mai sunt lasati – fara dintii, obrajii nu mai au acelasi suport pentru a combate forta de gravitate. Gingiile fara dinti pot duce la scufundarea obrajilor in interior sau in jos si apoi aparitia ridurilor faciale. Ceea ce va da o varsta mai inainta. Avand o proteza dentara bine montata, va ajuta ca obrajii sa se spriijine, iar tenul sa arate mai bine. – Aspect bun – proteza dentara ofera un zambet radiant care poate lumina fata.. Stomatologia a avansat intotdeauna, iar protezele dentare nu au fost niciodata mai confortabile si mai usor de utilizat si in plus sa arate la fel ca dintii naturali ca acum.