ORTODONTIA - Aliniere si armonizare

Ortodonţia este o specializare a medicinei dentare care se ocupă de corectarea anomaliilor dentomaxilare. Ortodonția este specialitatea care se ocupă cu îndreptarea poziției dinților, reglarea ocluziei (mușcăturii) și a rapoartelor dintre cele două maxilare.

Ortodontia impreuna cu chirurgia dento-alveolara si implantologia, poate rezolva cele mai complicate cazuri de malpozitii si incongruente ale dintilor, la copii, adolescenti si adulti. Aparatele ortodontice sunt mijloacele prin care se realizează acest lucru. Aparatele ortodontice sunt de mai multe tipuri (fixe sau mobile, vizibile sau invizibile) şi se recomandă de către ortodont pentru fiecare caz individualizat. Acestea acţionează pentru realinierea dinţilor, reantrenarea muşchilor şi influenţarea creşterii maxilarelor. Aparatele ortodontice funcţionează prin exercitarea unei presiuni uşoare asupra dinţilor şi maxilarelor. În funcţie de severitatea problemei, medicul dentist vă recomandă tipul de aparat corespunzător.

Aparatul dentar fixAparatele fixe pot fi de mai multe tipuri : metalice, ceramice, invizibile. In cazul copiilor cele mai utilizate aparate ortodontice sunt cele vizibile : metalice si ceramice. Aparatele ortodontice fixe se pot purta la orice varsta si sunt alcatuite din brackets – elemente lipite pe suprafata vestibulara ( vizibila ) a dintelui pe toata durata tratamentului si pot fi metalice, ceramic sau transparente, arcuri – cele care furnizeaza forte pentru a deplasa dintii si ligaturi elastice – pentru fixarea arcurilor in brackets.

Aparatele dentare mobilesunt cele mai folosite aparate la copii. Ele reprezinta alegerea cea mai buna in cazurile de reeducare a functiilor ( ex: deglutitie , pozitia limbii ) si in cazul inghesuirilor dentare mai mici. Acestea se pot realiza din diferite culori, lucru ce ii incanta pe micuti si ii determina sa le poarte cu drag. Aparatele mobile trebuie purtate pe parcursul noptii si cat mai mult pe durata zilei, dar se scot in timpul meselor, cand copilul doreste sa vorbeasca si bineinteles pentru igienizare.

ContentiaSe utilizeaza in urma unui tratament ortodontic. Purtarea contentiei intinzandu-se pe o perioada egala cu cea a tratamentului, care poate fi realizata prin aparate mobile sau fixe.

Contentia mobila poate fi realizata cu gutiere de contentie sau placa Hawley. Acestea pot fi indepartate si fixate de catre pacient si au ca avantaje: usurinta igienizarii, posibilitatea utilizarii partiale ( doar noaptea ), usor de aplicat.

Contentia fixa este realizata cu ajutorul unor fire torsadate sau din bara metalica preformata care se fixeaza cu ajutorul adezivilor si compozitelor pe fata orala a dintilor, de obicei la nivelul dintilor frontali, de la canin, la canin. Avantajul acestui tip de contentie este ca actioneaza pe toata durata tratamentului, nu intermitent ca la contentia mobila, stabilizeaza dintii cu afectare parodontala.

Mini-implanturile ortodonticeSuplimenteaza ancorajul necesar in tratamentele ortodontice. Se obtine astfel un tratament ortodontic mai eficient si cu mai putine elemente auxiliare incorporate in aparat. Cu ajutorul acestor implanturi, este posibila si controlarea miscarilor de extruzie si intruzie .

Materialele din care sunt confectionate aceste materiale sunt biocompatibile: titan, crom-cobalt etc.

Mini-implanturile sunt de dimensiuni mult mai reduse decat implanturile protetice, iar tehnica de inserare si apoi de indepartare a acestora este mult mai simpla (anestezie locala, punctionarea gingiei si infiletarea implantului in os), fiind folosite temporar doar pe durata tractiunilor ortodontice.Este nevoie de o igiena orala corespunzatoare pentru a reduce inflamatia tesuturilor gingival si osos.

Ortodontia la copiiEste foarte important sa ducem copiii la ortodont cat mai repede deoarece problemele ortodontice sunt mai usor de corectat daca sunt interceptate din timp. Varsta ideala la care trebuie sa ducem copilul la ortodont este considerata varsta de 7 ani. Tratamentul ortodontic realizat in copilarie are numeroase avantaje :

 • dintii si maxilarele sunt in crestere, motiv pentru care este mult mai usor sa aranjezi dintii si sa ghidezi cresterea si pozitionarea corecta a maxilarelor.
 • dratamentul ortodontic are o perioada mai scurta decat la adulti.
 • Anomaliile datorate obiceiurilor vicioase ( Ex : sugerea degetului ) se corecteaza mult mai usor si rapid.
Ortodontia la copii nu trebuie vazuta doar din prisma esteticii; pe langa corectarea imaginii fetei si a gurii, prin indreptarea dintilor si realizarea unei muscaturi corecte, copilul poate vorbi mai usor, poate mesteca mai usor alimentele si bineinteles se poate spala mai usor pe dinti, lucru care duce automat la rezolvarea problemelor de gingivita si carii dentare. Este foarte usor pentru parinte sa isi dea seama daca trebuie sa isi duca copilul la ortodont. Trebuie doar sa urmareasca cateva semne. Copilul trebuie dus la ortodont daca se observa urmatoarele :
 • au dintii inghesuiti sau rau pozitionati ;
 • pierderea prematura sau dimpotriva intarziata a dintilor temporari;
 • dintii de sus si dintii de jos nu se intalnesc ;
 • respiratie dificila;
 • dificultati la masticatie;
 • prezinta obiceiuri ca : sugerea degetului, respiratie pe gura, muscarea obrazului, scrasnirea dintilor sau inclestarea maxilarelor;
 • expresie faciala asimetrica;
Un tratament ortodontic efectuat in perioada copilariei dirijeaza cresterea si dezvoltarea osoasa armonioasa la nivelul fetei si duce la un zambet frumos si sanatos. Aparatele dentare pentru copii sunt de mai multe feluri :
 • aparate ortodontice mobile
 • aparate ortodontice fixe
 • aparate ortopedice