ENDODONTIE - salvare, recuperare

Se ocupa cu tratamentul afectiunilor pulpei dentare si a parodontiului apical (infectii de la varful radacinii). Tratamentul consta in eliminarea pulpei infectate, dezinfectia canalului radicular si izolarea acestuia fata de mediul bucal, cu materiale biocompatibile. Pulpa se infecteaza ca urmare a evolutiei cariei dentare in dentina si reactioneaza la carie, prin depunerea de dentina secundara, creeandu-se astfel o zona suplimentara de protectie.

Tratand caria la momentul oportun, pulpa isi revine si isi reia normal functiile, in caz contrar pulpa se infecteaza si eventual moare. Inflamatia pulpei, este de obicei reversibila. Simptomul inflamatiei este durere localizata, la rece, dulce, care dureaza putin (primele semne ale cariei).

Infectarea pulpei apare atunci cand microorganismele bacteriene patrund in pulpa. In acest caz durerea este mult mai puternica, de obicei nu se poate localiza, dureaza mai mult timp si poate apare spontan. Exista cazuri cand inflamatia, infectarea si necroza pulpei, pot trece neobservate. In acest caz, dintele are un aspect mat, are o coloratie modificata, galben-cenusiu sau brun, nu reactioneaza la agentii termici, carie profunda cu margini taioase si miros neplacut.

Alte cauze ale inflamatiei sunt variatiile foarte bruste de temperatura (la aceeasi masa, alimente cu temperaturi ridicate la cele cu temperaturi coborate, slefuiri de dinti si preparari de cavitati, fara protejarea pulpei, cu racire (uneori dupa tratarea unei carii profunde, pulpa se poate inflama, apoi necroza), fracturi ale dintilor, lucrari protetice incorect adaptate, unele substante utilizate in stomatologie.

La orice durere, este recomandat ca pacientul sa se prezinte la medicul dentist, daca se constata inflamarea pulpei, se va realiza tratamentul endodontic. Tratamentul consta in scoaterea nervului, aceasta manopera se realizeaza sub anestezie locala, nedureroasa pentru pacient. Exista unele cazuri in care anestezia nu isi face efectul, in acest caz, mortificarea pulpei se realizeaza cu agenti chimici, iar in urmatoarea sedinta dupa 3 zile, se realizeaza extirparea. Dezinfectarea canalelor radiculare, prin aplicarea unor tratamente antiseptice timp de o sedinta sau mai multe, in functie de gradul infectiei. Obturatia de canal. Canalele radiculare vor fi sigilate cu materiale de obturatie specifice. Dupa finalizarea, dintele va fi acoperit cu o obturatie sau o coroana.

Afectiunile parodontiului apical (parodontite apicale) – au ca si cauze factorii descrisi in inflamatia pulpara. Ele pot fi acute si apar ca urmare a cariei dentare, bacteriile infecteaza pulpa dentara, si prin intermediul canalului radicular ajung la varful radacinii, unde produc demineralizare. Aceasta reactie este dureroasa la atingerea dintelui, durerea poate fi spontana, continua, pulsatila, gingia din dreptul varfului radacinii e rosie. Infectia, netratata poate eroda osul si se exteriorizeaza a nivelui gingiei, producand un abces apical prin care se elimina puroi. Dupa eliminarea puroiului, gingia se vindeca, iar infectia se cronicizeaza, putant in timp sa se reacutizeze.

Alte cauze: traumatisme (bruxism, lucrari protetice defectuase, traumatisme generate in urma tratamentului endodontic), substante folosite in tratamentul endodontic.

Abces apical apare in urma cronicizarii infectiei acute, ca urmare in urma unul tratament endodontic incorect efectuat (in cele mai multe cazuri), mortificarii pulpei. De cele mai multe ori, aceste parodontite trec neobservate, fiind descoperite intamplator pe radiografie. Spre deosebire de cele acute, acestea sunt observabile pe radiografie.

Tratamentul este asemanator tratamentului endodontic clasic, sedintele de tratament antiseptic fiind mai numeroase.

Tratamentul endodontic, pe langa avantajele pe care le are, eliminarea durerii, pastrarea dintelui pe arcada are si unele dezavantaje dintele isi modifica culoare si devine friabil, se sparge mult mai usor si scade rezistenta. Ca urmare a acestor dezavantaje, de cele mai multe ori, se recomanda ca dupa un tratament endodontic, dintelui sa ii fie aplicata o coroana dentara, fapt ce ii creste rezistenta, deci implicit ii creste viata pe arcada.

Tratamentul endodontic presupune si realizarea de radiografii dentare initiale, pentru a vedea numarul radacinilor, morfologia acestora, radiografii finale, verificarea corectitudinii obturatiei de canal, si radiografii de control, pentru verificarea vindecarii afectiunilor apicale.

Plasmodent – Este o metodă injectabilă, de stimulare locală a proceselor de regenerare a ţesuturilor, folosită într-o serie întreagă de proceduri stomatologice. Scopul acesteia este nu doar tratarea proceselor inflamatorii ale parodonţiului, ci şi declanşarea proceselor naturale de restabilire a culorii, formei şi structurii ţesuturilor gingivale şi prevenirea pierderii consistenţei ţesutului osos.

Cum funcţionează Plasmolifting, în stomatologie?

La baza procedurii stă metoda patentată de prelucrare a sângelui pacientului, cu ajutorul unui set unic de eprubete biotehnologice vidate şi al unui procedeu special de centrifugare. Ca rezultat se obţine o formă injectabilă de plasmă bogată în trombocite, care şi se introduce ca produs finit în ţesuturile parodonţiului. Plasma trombocitară este un stimulator biologic cu eficienţă înaltă al proceselor de regenerare, care conţine factori de creştere în concentraţie mare, precum şi enzime, proteine şi vitamine în combinaţie naturală.

Plasma se injectează local în ţesuturile afectate ale gingiilor, în locurile implanturilor sau plasticii osoase, în zonele liftingului sinusal, în alveolele dinţilor extirpaţi, în zona osteosintezei sau a membranei fixate, în zonele maxilo-faciale ale ţesuturilor moi în timpul proceselor infecţioase şi inflamatorii cronice sau acute. Datorită factorilor de creştere pe care îi conţine, plasma trombocitară injectată în ţesuturi favorizează formarea capilarelor, normalizează hidrodinamica, respiraţia tisulară, schimbul de substanţe. Totodată, are loc procesul de întărire a ţesutului osos, formarea matricei de colagen şi osului cu participarea proteinelor morfogenetice osoase de colagen. Se activează imunitatea locală. Este important faptul că elementele conţinute în plasmă sunt în totalitate naturale, nu au acţiune mutagenă şi nu provoacă boli oncologice, tumori şi alte efecte negative.

Un avantaj indiscutabil al metodei Plasmolifting, este inofensivitatea acesteia, deoarece conţinutul injecţiei de PRP este „produsul propriu” al omului, nu este toxic şi exclude în totalitate orice reacţii de respingere, alergice, precum şi posibilitatea infectării.

Avantajele procedurii Plasmolifting în stomatologie – ea permite stimularea proceselor de autoregenerare în zonele şi ţesuturile problematice. Se ştie că preparatele medicamentoase antibacteriene şi antiinflamatorii utilizate de stomatologia modernă au o eficienţă redusă, de cele mai dese ori doar reducând inflamaţia şi îmbunătăţind temporar hemodinamica, fără a stimula direct procesele de regenerare. Însă nu trebuie să uităm că ţesuturile din zonele respective sunt deja distruse structural, prin urmare fluxul de substanţe hrănitoare şi de celule „constructoare” este îngreunat, iar efectul obţinut va fi temporar şi slab pronunţat.

Indicaţii de utilizare a procedurii Plasmolifting în stomatologie: parodontită generalizată (cu grad de severitate 1, 2 şi 3), gingivită, parodontită localizată, alveolită, operaţii de implant, extirpare a dintelui, periimplantită, profilaxia maladiilor ţesuturilor parodonţiului.