IMPLANTUL DENTAR - Zambet functional si estetic

Implantologia – este o ramura mai noua a stomatologiei, schimband total metodele protetice de inlocuire a dintilor pierduti prin complicatiile cariei si prin boala parodontala.Prevenirea durerii in timpul si dupa interventia chirurgicala, clinica noastra are posibilitatea de a oferi anestezie locala sau inhalosedare, in functie de amploarea interventiei chirurgicale si optiunea pacientului.

Implantul dentar – este o radacina dentara artificiala, confecţionata din titan (99,95%). Reconstructia este formata din doua segmente: unul intraosos (implantul) si unul supraosos (bont protetic). Deasupra bontului protetic se ancoreaza o coroana, o punte sau o proteza.

Tratamentul este conservator in comparatie cu o lucrare traditionala prin punte, deoarece implanturile elimina necesitatea sacrificarii dintilor invecinati.

In cazul dintilor mono-radiculari care nu au prezentat procese infectioase, implantul se poate aplica in aceeasi sedinta in care se practica extractia dentara.

Postoperator, pentru dintii din zona frontala se poate face o protezare provizorie pentru a restaura functia estetica. Implantul dentar are nevoie de o perioada de osteointegrare (bioacceptare si biointegare) de aproximativ 4-6 luni. Dupa osteointegrare, se descopera implantul si se aplica o capa de cicatrizare (vindecare) care are rolul de a conforma gingia la nivelul la care va fi aplicata viitoarea coroana dentara pe implant.

Perioada de vindecare este de 10 zile, dupa care urmeaza amprentarea si aplicarea bontului dentar, suportul pe care va sta viitoarea coroana dentara. In clinica noastra utilizam bonturi calcinabile anatomice, o solutie de top care asigura forma corespunzatoare a dintelui la colet si, astfel, o fizionomie perfecta.

Coroana aplicata pe bontul calcinabil se fixeaza prin insurubare, evitandu-se astfel posibile complicatii ulterioare care pot aparea la coroanele fixate pe implant prin cimentare, situatie in care intre implant si tesuturi pot patrunde resturi de ciment.

In ceea ce priveste materialele din care se realizeaza coroana pe implant, acestea trebuie sa fie cat mai biocompatibile, dar si cu rezistenta mare in timp si fizionomie impecabila. Astfel, coroana metalo-ceramica pe implant este solutia cea mai utilizata, insa coroanele de ceramica pe oxid de zirconiu castiga tot mai mult teren in preferintele pacientilor.

Lifting-ul sinusal – este o interventie ce presupune adaugarea de os in zona premolarilor si molarilor superiori. Osul se pozitioneaza intre mucoasa ce tapeteaza sinusul maxilar si osul maxilar pentru marirea ofertei osoase, acolo unde sinusul maxilar a coborat foarte mult si nu este posibila inserarea unui implant dentar. Perioada de vindecare osoasa in cazul lifting-ului sinusal variaza intre 6 si 9 luni.

Adiţia osoasă – este o interventie asupra osului maxilar sau mandibular cu scopul de a-i mari volumul osos, prin tehnici chirurgicale de adaugare de biomateriale (grefa de os, membrana de colagen).

Aceasta se poate practica in urmatoarele cazuri:

  • post-extractional pentru a conserva inaltimea si grosimea osului alveolar;
  • in cazul crestelor edentate, ce nu permit inserarea implanturilor dentare din cauza resorbtiei osoase aparute in urma extractiei dentare;
  • in cazul chisturilor osoase.