preloader
Edit

Contact

Igiena Dentara – Pentru o dantura sanatoasa!

 Igiena Dentara – Pentru o dantura sanatoasa!

Igiena dentara – este foarte importanta pentru prevenirea aparitiei cariilor si a afectiunilor parodontale. O igienizare corecta cuprinde dusul bucal, periajul dentar, ata dentara si apa de gura. Este indicata periuta de dinti cu perii de duritate medie. Periuta cu peri moi este indicata pacientilor cu afectiuni parodontale.

Dusul bucal – este potrivit pentru pacientii: cu punti sau aparate ortodontice, implanturi dentare, coroane, afectiuni parodontale, dar si pentru persoanele care doresc o dantura sanatoasa. Intotdeauna dusul bucal se foloseste inaintea periajului dentar.

Acesta functioneaza pulsand jeturi de apa cu presiune.

Dusul bucal reduce riscul colonizarii bacteriene, stimuleaza circulatia sangvina la nivelul gingiilor si elimina mirosurile neplacute, lasand o senzatie de prospetime.

Exista spatii în gura la care accesul cu periuta dentara este chiar imposibil, iar ata dentara împreuna cu apa de gura sunt uneori insuficiente.

Dusul bucal poate provoca sangerari gingivale, in prima saptamna de utilizare. In timp gingia devine mai flexibila si se elimina acest disconfort.

Dusul bucal are sase capete de utilizare: varf jet standard, plaque seeker, ortodontic, pik pocket, periuta de dinti si curatator pentru limba.

Utilizarea dusului bucal:

– plimband varful irigatorului de-a lungul liniei gingiilor, se insista mai mult intre dinti, bracket si dinte, dar si intre lucrarile dentare si gingie.

– dusul bucal se foloseste pe toate fetele dintilor.

– se foloseste zilnic cu apa calduta la 37 grade sau cu solutie diluata de apa de gura.

– nu uitati sa folositi apa de gura la sfârsitul igienizarii.

Periajul dentar

Periajul dentar – reprezinta o masura preventiva realizata de catre medicul stomatolog in cabinetul dentar, acesta fiind prioritar pentru fiecare dintre noi. Acest periaj completeaza metodele de igiena orala pe care pacientul le face acasa. Cu ajutorul periajului profesional se pot corecta coloratii ale dintilor aparute datorita unor alimente precum cafea, vinul rosu si fumatul.

De ce este obligatoriu periajul dentar?

Nu trebuie sa lipseasca din tabieturile noastre zilnice. Cavitatea bucala este un mediu care contine microorganisme.

Dintii, la nivel coronar sunt acoperiti cu smalt dentar. Smaltul este foarte sensibil la mediul acid.

Pe acesta adera bacterii care consuma zaharuri din alimente si secreta acid lactic. Acidul lactic demineralizeaza smaltul si il dizolva luand nastere caria dentara.

Atunci cand bacteriile sunt prezente pe dinti in apropierea gingiilor, substantele secretate de ele irita gingia. Apare o gingie inflamata (gingivita) care sangereaza, iar in timp incepe sa se retraga impreuna cu osul care ofera suport dintilor.

Bacteriile au o viteza de multiplicare uimitor de mare, mai ales noaptea cand dormim. De aceea, pentru o buna sanatate a dintilor si gingiilor noastre este obligatoriu sa ne periem dintii si sa eliminal cat mai multe bacterii.

Cand ne periem dintii?

Dimineata imediat dupa trezire, si seara inainte de culcare. Periajul de seara este cel mai important deoarece noaptea functiile organismului nostru scad, la fel si functia salivara. Saliva este un excelent agent antimicrobian. Noaptea secretia de saliva este redusa semnificativ iar bacteriile se inmultesc excesiv. Seara trebuie sa fie ultimul lucru inainte de culcare, deoarece resturile ramase fermenteaza si determina un mediu acid, care pot determina depunerea tartrului, aparitia cariilor, etc.

Cat dureaza periajul dentar?

Periajul trebuie sa dureze 4 minute atunci cand se realizeaza cu o tehnica corecta.

Igienizarea dento-parodontala profesionala in cabinet poate fi indicata la 6 luni sau la un an. Igienizarea completeaza igiena dumneavoastra zilnica prin faptul ca

indeparteaza tartrul si placa bacteriana acolo unde dumneavoastra nu ati reusit in totalitate. Aceasta trebuie sa cuprinda: detartraj, airflow supragingival obligatoriu si subgingival numai daca este nevoie, periaj profesional, fluorizare profesionala.

Este important sa ne ingrijim dintii si gingiile in fiecare zi.