ESTETICA DENTARA - Pentru zambetul pe care il meriti !

Dantura temporara, este mai alba decat cea definitiva, care apare incepand cu varsta de 6 ani. Inaintand in varsta, dantura definitiva devine mai inchisa la culoare, mai galbena, de aceea sunt necesare aceste operatiuni de albire. Cauzele sunt multiple, pot fi genetice, de la anumite alimente, de la medicamente, etc. Sunt doua metode de albire dentara, in cabinet si albirea la domiciliu.

  • Albirea dentara in cabinet - se realizeaza de medicul dentist, cu solutie ce contine o concentratie de 40 % peroxid. Foarte eficienta si preferata de pacienti, aceasta modifica culoarea dintilor cu pana la 6-8 nuante. Fiind o solutia concentrata, gingiile si restul cavitatii bucale sunt protejate. Albirea este realizata in 2 - 3 sedinte, dar uneori rezultatele dorite, pot fi obtinute inca din prima sedinta. La albirea in cabinet, solutia de albit se aplica pe dinti si se reactiveaza odata la 15 minute, pe parcursul unei ore. Gingiile sunt protejate cu ajutorul unei bariere gingivale fotopolimerizabile. Uneori in urma albirii dentare, dintii pot deveni sensibili la rece si la cald. In functie de cat de bine este intretinuta dantura, albirea poate dura cel putin un an de zile.
  • Albirea endodontica - este operatiunea prin care, un dinte devital, care si-a schimbat culoarea, este albit din interior. Solutia de albit se pune in interiorul dintelui devital, ce a fost tratat endodontic, in trecut si culoarea lui diferea fata de dintii vecini, care sunt vitali si sanatosi. La dintii tratati endodontic (devitali), culoarea este modificata dinspre interiorul dintelui. Albirea se efectueaza pe fiecare dinte in parte, indepartandu-se o parte din obturatia coronara si introducandu-se solutia in interiorul dintelui, aceasta procedura repetandu-se de cate ori este nevoie pentru a ajunge la culoarea dorita.
  • Albirea la domiciliu - consta in aplicarea gelului de catre pacient, personal, in interiorul unor gutiere, ce vor fi personalizate si efectuate de catre tehnicianul dentar. Concentratia de peroxid este de 15% si se aplica in gutierele special efectuate dupa forma dintilor pacientului. Se poate aplica fara supravegherea medicului dentist. Eficacitatea solutiei este mai scazuta, si de aceea procedeul trebuie repetat, pentru a ajunge la rezultatul dorit.
  • Albirea dentara nu afecteaza structura smaltului, solutia patrunde la nivelul canaliculelor, le curata si confera aspectul alb dorit de majoritatea pacientilor. Se contraindica consumul alimentelor colorate, cafea, cola, sos de rosii, vin rosu.